Ένα κέϊκ με τα αγνότερα υλικά, όπως το μέλι και το γιαούρτι, είναι ένα γλυκό που μπορούν να φάνε άνετα τα παιδιά, χωρίς φυσικά να αποκλείουμε και τους μεγάλους...:-)
Δοκιμάστε το...
ΥΛΙΚΑ
(για 4-6 μερίδες) • 1 μεγάλο μήλο
• βούτυρο για τη φόρμα
• 1 κυπελλάκι γιαούρτι
• ζάχαρη
• αλεύρι
•φίνο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
• 3 αυγά
• 1 φακελάκι μαγιά βανίλιας
• 1 φακελάκι βανιλίνη
• ξύσμα λεμονιού τριμμένο
• ζάχαρη άχνη βανίλια
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, ξεφλουδίζουμε το μήλο και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Πετάμε τον πυρήνα. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα 18 εκ. περίπου. Μεταφέρετε το γιαούρτι σ' ένα μικρό μπολ, πλύνετε και στεγνώστε το κυπελλάκι. Μετρήστε 2 κυπελλάκια ζάχαρη, 3 αλεύρι και 1 λάδι.
Δουλεύουμε τους κρόκους των αβγών μέχρι να γίνουν αφράτοι και ανακατεύουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτουμε το αλεύρι που έχουμε μετρήσει προηγουμένως, κοσκινισμένο με τη μαγιά και όταν ανακατευτούν, το γιαούρτι και το λάδι.
Ξεχωριστά, χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να σφίξουν και τα ανακατεύουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε επίσης τις φέτες μήλου και ανακατεύουμε ξανά, απαλά.
Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στον ζεστό φούρνο για περίπου 40 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ να ξεκουραστεί για 5 λεπτά και μετά το βγάζουμε από τη φόρμα και το βάζουμε στη σχάρα να κρυώσει. Πασπαλίζουμε το κέικ με μπόλικη ζάχαρη άχνη πριν το σερβίρουμε.
................................................ ......................
Μαρμελάδα ... αν δεν σας αρέσουν τα φρούτα!
Το διατροφικό προφίλ των μαρμελάδων ποικίλλει πολύ ανάλογα με την ποσότητα της ζάχαρης που προστίθεται. Κανονικά περιέχουν περίπου 55-60%, έτσι ώστε μιάμιση κουταλιά της σούπας μαρμελάδα μπορεί να δώσει 65 - 80 θερμίδες, επομένως είναι τέλεια όταν χρειάζεται γρήγορα αφομοιώσιμη ενέργεια (για παράδειγμα στο πρωινό ή ως σνακ).
Εκτός από ζάχαρη, όμως, περιέχουν καλές ποσότητες μετάλλων, φυτικών ινών, βιταμινών ακόμα και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης. Από αυτή την άποψη μπορούν να καταναλωθούν μέσα στην ημέρα.