Ο Ουίλιαμ πλαισιωμένος από διασημότητες και άλλους γνωστούς προσκεκλημένους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, την περασμένη Κυριακή, στο Λονδίνο ανακοίνωσε τους πέντε νικητές που λαμβάνουν επιχορήγηση 1,4 εκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση των ιδεών τους.
Η κυβέρνηση της Κόστα Ρίκα, η πόλη του Μιλάνου, στην Ιταλία, η εταιρεία Takachar στην Ινδία που ανακυκλώνει αγροτικά απόβλητα, η εταιρεία καθαρής ενέργειας Enapter και η εταιρεία καλλιέργειας κοραλλιών για τη διατήρηση και ενίσχυση των απειλούμενων υφάλων, Coral Vita με έδρα τις Μπαχάμες είναι οι νικητές του πρώτου «Earthshot Prize».
Η Κόστα Ρίκα κέρδισε στην κατηγορία «Προστατέψτε και Αποκαταστήστε τη Φύση» για την ανάπτυξη προγράμματος που ανταμείβει τους κατοίκους που φυτεύουν δέντρα και αποκαθιστούν οικοσυστήματα.
Το Μιλάνο κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία «Χτίστε έναν κόσμο χωρίς απόβλητα» για την πρωτοβουλία προμήθειας άπορων κατοίκων με πλεόνασμα τροφίμων από σούπερ μάρκετ, οπωροπωλεία και παραγωγούς.
Στην κατηγορία «Καθαρίστε τον αέρα μας» κέρδισε η εταιρεία Takachar στην Ινδία που χρησιμοποιεί φορητές μηχανές για να μετατρέψει τα γεωργικά απόβλητα σε λίπασμα, έτσι ώστε οι αγρότες να μην καίνε τα χωράφια και να μην προκαλούν ατμοσφαιρική ρύπανση
Η πρωτοβουλία ανάπτυξης ενός συστήματος καλλιέργειας νέων κοραλλιών στη στεριά που μπορούν να τοποθετηθούν στους ωκεανούς για την αποκατάσταση υφάλων που έχουν πληγεί από τα θερμότερα νερά, της Coral Vita κέρδισε στην κατηγορία «Αναζωογονήστε τους ωκεανούς μας».
Η Enapter, AEM Electrolyser, Ταϊλάνδη/Γερμανία/Ιταλία βραβεύτηκε στην κατηγορία «Διορθώστε το κλίμα μας» για τον έξυπνο σχεδιασμό στην Ταϊλάνδη που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την παραγωγή υδρογόνου.
Το βραβείο «Earthshot Prize» είναι εμπνευσμένο από το πρόγραμμα «Moonshot» του 1960, τη φιλοδοξία της Αμερικής για εκτόξευση διαστημόπλοιου στο φεγγάρι, την οποία δεσμεύθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φ. Κένεντι να υλοποιήσει εντός μίας δεκαετίας.
Με σταρ από τον κόσμο του ποδοσφαίρου, της μουσικής και της ψυχαγωγίας να είναι παρόντες στην εκδήλωση και να βαδίζουν στο πράσινο χαλί το μήνυμα ήταν ότι οι περιβαλλοντικές προκλήσεις αξίζουν το ίδιο είδος προσοχής με τα Όσκαρ.
Και οι νικήτριες ομάδες ήταν προφανώς ενθουσιασμένες που έλαβαν τόσο μεγάλη αναγνώριση, αναφέρει το BBC.
Η δοκιμασία τώρα είναι αν πρότζεκτ τους θα κλιμακωθούν με τρόπο που θα κάνει τη διαφορά παγκοσμίως.
«Είτε πρόκειται για την αποκατάσταση των κοραλλιών και των δασών είτε για τη μείωση των αποβλήτων και των εκπομπών άνθρακα, το σχέδιο είναι μεγάλες εταιρείες να υποστηρίξουν αυτά τα προγράμματα μικρής κλίμακας και να τα βοηθήσουν να γίνουν παγκόσμια» σημειώνει το BB.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ via THEPRESIDENT.GR
⮟⮟⮟⮟⮟⮟⮟⮟⮟⮟
0 Σχόλια
Εσείς, τι λέτε;