Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

ΦΤΙΑΞΤΕ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ ΧΑΝΙΩΤΙΚΟ ΜΠΟΥΡΕΚΙ


    07:35,

Εσείς έχετε δοκιμάσει χανιώτικο μπουρέκι;  Αν όχι, νομίζω ήρθε η ώρα!

Της Νανάς Σαββατιανού

Πρόκειται για εύκολη συνταγή και η μόνη δυσκολία που συνάντησα έγκειται στην αυθεντικότητα της. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές και όλοι υποστηρίζουν πως η δική τους είναι η γνήσια. Η γνώμη μου λοιπόν είναι πως δεν πρέπει να πονοκεφαλιάζουμε γι’ αυτό αλλά να φτιάξουμε και να απολαύσουμε αυτή την ξακουστή πίτα-φαγητό σε όποια εκδοχή την προτιμούμε. Αυτό έκανα κι εγώ και μετά από διάφορες δοκιμές θα σας δώσω τη συνταγή που μας άρεσε, σε δύο μικρές παραλλαγές που και οι δύο καταλήγουν σ΄ ένα πεντανόστιμο αποτέλεσμα.

Τι είναι λοιπόν το περιβόητο χανιώτικο μπουρέκι. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, τα οποία κανείς δεν αμφισβητεί, ασχέτως με τη συνταγή που ακολουθεί. Το μπουρέκι αυτό έχει σαν βασικά υλικά τις πατάτες και τα κολοκυθάκια τα οποία τοποθετούνται στο ταψί σε στρώσεις. Ανάμεσα στις στρώσεις βρίσκονται τριμμένα κρητικά τυριά μαζί με ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο που αρωματίζει τη γέμιση υπέροχα. Συνήθως τα τυριά είναι τρία στον αριθμό χωρίς αυτό όμως να είναι απόλυτο. Κάθε συνταγή προτείνει διαφορετικά τυριά και η δική μου διαπίστωση είναι ότι η χρυσή τομή είναι ένα μείγμα που θα περιέχει ένα υπόξινο μαλακό τυρί, ένα γλυκό και βουτυράτο μαλακό τυρί και ένα πικάντικο και πιο σκληρό. Όλα φυσικά κρητικά!

Μία άλλη διαφορά είναι η ζύμη. Σε άλλες συνταγές υπάρχει ζυμάρι πάνω και κάτω ενώ σε άλλες μόνο πάνω. Το ζυμάρι είναι απλό αλλά εμπλουτίζεται γευστικά και αρωματικά με κρητική ρακή και μοσχοβολάει. Υπάρχουν όμως συνταγές με απουσία ζυμαριού. Τότε συνήθως αφού τελειώσει το στήσιμο στο ταψί, το περιχύνουν μ΄ ένα μείγμα από γάλα ή γιαούρτι, αυγά και ελαιόλαδο έτσι ώστε να έχει συνοχή στο κόψιμο και φυσικά να προσθέσει και νοστιμιά.

Τι θα χρειαστούμε:

Το έχω φτιάξει δύο φορές. Την πρώτη με ελαιόλαδο και ντομάτα, τη δεύτερη με στακοβούτυρο και χωρίς ντομάτα

Στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποίησα στρόγγυλο ταψάκι με διάμετρο 30 εκατοστά

Στην δεύτερη περίπτωση χρησιμοποίησα οβάλ πυρέξ με διαστάσεις 25Χ35

Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. ρακή
  • 1 κ. σούπας αλάτι
  • 250 ml χλιαρό νερό

Για τη γέμιση

  • 3 μέτρια κολοκυθάκια
  • 3 μέτριες πατάτες
  • 2 μέτριες ντομάτες (μόνο για την πρώτη περίπτωση)
  • 250 γρ. κρητική ξινομυζήθρα
  • 250 γρ. φρέσκο κρητικό ανθότυρο
  • 250 γρ. κρητική γραβιέρα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο (μόνο για την πρώτη περίπτωση)
  • 3 κ. σούπας στακοβούτυρο (μόνο για την δεύτερη περίπτωση)
  • 1 φλ. ψιλοκομμένο δυόσμο
  • Αλάτι και πιπέρι

Ακόμη

  • Αλεύρι για το πασπάλισμα των λαχανικών
  • Σουσάμι για την επιφάνεια και και λίγο ελαιόλαδο ακόμη για το άλειμμα του ταψιού και την επιφάνεια της ζύμης.

Πώς θα το φτιάξουμε:

Για τη ζύμη

Σε μία λεκάνη ζυμώματος ή στον κάδο του μίξερ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό.

Ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να μην κολλάει πολύ στα χέρια μας. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Για τη γέμιση

Τρίβουμε και θρυμματίζουμε τα τυριά. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια σε πολύ λεπτές φέτες. Τα βάζουμε, χωριστά, σε τρυπητό και τα αλατίζουμε. Τα αφήνουμε μισή ώρα να βγάλουν τα υγρά τους.

Πρέπει να κοπούν πολύ λεπτά. Αν έχετε “μαντολίνο” θα σας εξυπηρετήσει καλύτερα. Την πρώτη φορά που τα έκοψα πιο χοντρά επειδή τα έκοψα με το χέρι δεν ψήθηκαν εύκολα και γενικά το αποτέλεσμα δεν μου άρεσε.

Λαδώνουμε το ταψί. Χωρίζουμε το ζυμάρι στα δύο. Καλύτερα το ένα κομμάτι να είναι μεγαλύτερο ώστε να μπει κάτω και να έχει περιθώριο να γυρίσει και να κλείσει το μπουρέκι. Ανοίγουμε λοιπόν το μεγαλύτερο κομμάτι και το απλώνουμε στο ταψί.

Στύβουμε πατάτες και τις στρώνουμε πάνω στο ζυμαράκι μέχρι να το καλύψουμε όλο. Πασπαλίζουμε με αλεύρι.

Συνεχίζουμε το ίδιο με τα κολοκυθάκια. Πασπαλίζουμε πάλι με αλεύρι.

Σκορπάμε το 1/3 από τα τριμμένα τυριά και ρίχνουμε και λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες δύο φορές.

Από πάνω τοποθετούμε ροδέλες ντομάτας.

Η ντομάτα είναι προαιρετική. Την πρώτη φορά που το έφτιαξα έβαλα ενώ τη δεύτερη όχι. Θα ψηφίσω υπέρ της ντομάτας γιατί μου αρέσει η ψημένη ντομάτα αλλά και χωρίς αυτήν ήταν εξίσου νοστιμότατο!

Επίσης, μπορείτε να κάνετε δύο στρώσεις αντί τρεις αν το προτιμάτε πιο λεπτό. Συνεχίζοντας, δοκίμασα δύο διαφορετικές λιπαρές ουσίες για να δω τι θα μου αρέσει περισσότερο όμως μου άρεσαν εξίσου οπότε επιλέξτε σύμφωνα με το γούστο σας και το υλικό που έχετε διαθέσιμο.

Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο ή ή τοποθετούμε κομματάκια από το στακοβούτυρο διάσπαρτα σ΄ όλη την επιφάνεια.

Ανοίγουμε το δεύτερο κομμάτι ζύμης και σκεπάζουμε το μπουρέκι. Το κλείνουμε τριγύρω. Αλείφουμε με λάδι την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Κόβουμε τη ζύμη σε κομμάτια και το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε το μπουρέκι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C στις αντιστάσεις για 1.30 ώρα, το ξεσκεπάζουμε και το ψήνουμε άλλη μισή ώρα μέχρι να ροδοκοκκινήσει.

Καλή επιτυχία!

Νανά Σαββατιανού
Food Blogger στην εταιρεία  Cook Eat Up
www.cookeatup.com