Η ανεπάρκειά της στους ενήλικες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεομαλακίας και οστεοπόρωσης, δυο καταστάσεις που επίσης οδηγούν σε μαλακά και εύθραυστα οστά. Πρόκειται για δυο διαταραχές που οφείλονται στην ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η βιταμίνη D2 και η D3 είναι οι δύο κύριες μορφές της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D2 βρίσκεται στα φυτά και στη μαγιά, ενώ η D3 βρίσκεται σε ζωικές πηγές. Όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο πραγματοποιείται μια σειρά αντιδράσεων, οι οποίες επιτρέπουν στο σώμα να παράγει βιταμίνη D. Τα άτομα με πιο ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα συνθέτουν περισσότερη βιταμίνη D από τα άτομα με πιο σκουρόχρωμο δέρμα. Οι βιταμίνες D2 και D3 ανήκουν στην ίδια οικογένεια βιταμινών, αλλά έχουν ελαφρώς διαφορετικές μοριακές δομές. Η κύρια διαφορά τους είναι ότι η βιταμίνη D2 προέρχεται από φυτά, ενώ η D3 είναι ζωικής προέλευσης. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D2 είναι ελάχιστα κι έτσι οι εταιρίες παραγωγής τροφίμων ενισχύουν τα προϊόντα τους με βιταμίνη D2 που προέρχεται από τα φυτά. Αυτά τα τρόφιμα είναι τα γάλατα ζωικής προέλευσης και τα φυτικά γάλατα, όπως το γάλα βρώμης, αμυγδάλου και το γάλα σόγιας, ο χυμός πορτοκαλιού, τα δημητριακά, τα μανιτάρια και η μαγιά που έχουν εκτεθεί στο φως του ήλιου. Αυτά είναι κάποια από τα ελάχιστα τρόφιμα που περιέχουν φυσικά υψηλά επίπεδα βιταμίνης D2. Από την άλλη, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D3 προέρχονται από ζωικές πηγές και είναι ορισμένα ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα, ο μπακαλιάρος, οι σαρδέλες, τα αυγά, το μοσχαρίσιο συκώτι και το τυρί. |