Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Δυσανεξία στη Λακτόζη: Τα Κύρια Συμπτώματα στα Μωρά


 Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι σπάνια στα μωρά και συνήθως δεν εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 5 ετών.

Δεν πρέπει να συγχέεται με την αλλεργία στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος, η οποία σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ η δυσανεξία στη λακτόζη έχει να κάνει με τον μεταβολισμό.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη και ποια διατροφή θα πρέπει να ακολουθήσει το παιδί σας;

Δυσανεξία στη Λακτόζη: Τα Κύρια Συμπτώματα στα Μωρά

Συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη

Η λακτόζη (το σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα) χρειάζεται τη λακτάση, δηλαδή το ένζυμο που τη διασπά, προκειμένου να γίνει η πέψη της.

Σε περίπτωση δυσανεξίας στη λακτόζη, η λακτάση είναι ανεπαρκής ή δεν υπάρχει καθόλου, επομένως η λακτόζη δεν μπορεί να αφομοιωθεί, με αποτέλεσμα να προκαλείται ζύμωση του γάλακτος στην πεπτική οδό.

Αυτό εκδηλώνεται με φούσκωμα, αέρια, κοιλιακό πόνο και διάρροια.

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μέσα σε δύο ώρες από την κατάποση του γάλακτος.

Διατροφή για δυσανεξία στη λακτόζη

Σε περίπτωση δυσανεξίας στη λακτόζη σε ένα πολύ μικρό παιδί, το μωρό πρέπει να τρέφεται με γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη.

Εάν το παιδί λαμβάνει ήδη μια εξειδικευμένη διατροφή, αρκεί να αφαιρέσετε το γάλα από τη διατροφή του και να του προσφέρετε γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πιο εύπεπτα (όπως το τυρί), τα οποία αποτελούν σημαντική πηγή ασβεστίου.

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μερικές φορές παροδική, και διαρκεί για κάποιο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα μετά από μια γαστρεντερίτιδα.

Επομένως, σε αυτή τη περίπτωση είναι απαραίτητο να εξαλειφθεί από τη διατροφή το γάλα αγελάδας και κατσίκας και οποιαδήποτε τροφή τα περιέχει, όπως η κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, τα επιδόρπια με βάση το γάλα…

Είναι σημαντικό  να διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες των προϊόντων όταν κάνετε τις αγορές σας, ενώ είναι απαραίτητη και η συμβουλή ενός παιδιάτρου.

www.y-o.gr 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια