Οι μελιτζάνες με φέτα είναι ένα πιάτο πολύ γευστικό βασισμένο στη μεσογειακή κουζίνα. Δεν είναι δύσκολο, είναι οικονομικό και θα αρέσει σε σας και τους φίλους σας. Για την παρασκευή θα χρειαστείτε και το φούρνο και την κουζίνα. Βγάλτε από τα ντουλάπια σας ένα μεγάλο ταψί, χαρτί ψησίματος, ένα μεγάλο τηγάνι, το multi και ένα πινέλο σιλικόνης. Ταιριάζει υπέροχα με ένα ποτήρι λευκό κρασί.
Υλικά για 4 άτομα
- 250gr. φέτα την οποία θα θρυμματίσετε
- 2 μεγάλες μελιτζάνες (φλάσκες)
- 1/ 2 ποτήρι του νερού παρθένο ελαιόλαδο
- 3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
- 1/3 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1/3 φλιτζάνι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- 3/4 κ.γ. κύμινο
- 1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
- 1/2 λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 4 ντομάτες, ψιλοκομμένες
- 400 γρ. ντομάτα σε πηχτό χυμό
- 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη (τη βάζουμε όπου χρησιμοποιούμε ντομάτες)
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1 κ.σούπας λευκό κρασί
- Μαϊντανό χοντροκομμένο
- Αλάτι και πιπέρι στην ποσότητα της επιλογής σας
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Καλύπτετε τον πάτο ενός μεγάλου πυρίμαχου ταψιού με χαρτί ψησίματος. Κόβετε τις μελιτζάνες σε ροδέλες πάχους 1 εκ και τις λαδώνετε με ένα πινέλο σιλικόνης και από τις δύο πλευρές. Τις τοποθετείτε τη μία δίπλα στην άλλη σε μία στρώση. Τις ψήνετε για 25 λεπτά, γυρίζοντάς τες μετά από τα πρώτα 15 λεπτά, ώστε να ψηθούν και οι δύο πλευρές.
- Αναμιγνύετε σ’ ένα μπολ το σκόρδο, το μαϊντανό, το κόλιανδρο, την πάπρικα, το κύμινο και το τσίλι.
- Κόβετε τις ψημένες ροδέλες μελιτζάνας σε μικρότερα κομμάτια και τις προσθέτετε στο μείγμα των μυρωδικών.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 3-4 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και αφήνετε άλλα 5 λεπτά για να μαλακώσουν. Προσθέτετε το χυμό ντομάτας και σιγοβράζετε για 5 λεπτά (επειδή πιτσιλάει καλό είναι να μισοσκεπάσετε το τηγάνι με ένα καπάκι και να ανακατεύετε μέχρι να μελώσει)
- Προσθέτετε τις μελιτζάνες με τα μυρωδικά στο τηγάνι και ανακατεύετε με προσοχή. Ρίχνετε στη συνέχεια τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και το λευκό κρασί.
- Από πάνω ρίχνετε τη θρυμματισμένη φέτα. Καλύψτε κατά το ήμισυ το τηγάνι με ένα καπάκι και μαγειρεύετε για 5-7 λεπτά, μέχρι να λιώσει η φέτα. Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε.
'Επη Τρίμη, newslink.gr