Υλικά για 8 άτομα
Για το κέικ λεμόνι
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
200 γρ. ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο
100ml ξινόγαλο
4 αυγά
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
Ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι
Βανίλια (φυσική ή βανιλλίνη)
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για το γλάσο λεμόνι
120 γρ. άχνη ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
10 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση Συνταγής
Το κέικ λεμόνι
Λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, από αυτό κρατάμε μόνο τα 60 γρ. καθαρό βούτυρο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C και στρώνουμε μια αντικολλητική για κέικ φόρμα με αντικολλητικό χαρτί εναλλακτικά βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη για 3-4′ να αφρατέψουν, προσθέτουμε το ξύσμα, το αλάτι και τη βανίλια. Σταματάμε το χτύπημα, προσθέτουμε το αλεύρι, κοσκινίζοντάς το, το ξινόγαλο και συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα ενώ τέλος προσθέτουμε το βούτυρο. Ψήνουμε το κέικ στους 180ο C για 45′ στη λειτουργία του αερόθερμου και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει ελαφρά πριν το ξεφορμάρουμε.
Το γλάσο λεμονιού
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να έχουμε μια ρευστή κρέμα, περιχύνουμε το κέικ και σερβίρουμε.
Σημειώσεις για τη συνταγή:
-Η συνταγή μπορεί να γίνει με πορτοκάλι και περγαμόντο, απλά στο γλάσο χρησιμοποιούμε μόνο χυμό πορτοκάλι
-Αν δεν έχουμε ξινόγαλο ανακατεύουμε κανονικό γάλα με μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι
-Δεν ξεχνάμε να αφήσουμε όλα τα υλικά να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
-Μπορούμε να μειώσουμε τη ζάχαρη του κέικ μέχρι και 50 γρ.
-Αν χρησιμοποιήσουμε καστανή ζάχαρη φροντίζουμε να είναι μαλακή
-Το βούτυρο μπορεί να αντικατασταθεί από φυτικό λάδι ή ένα ελαφρύ ελαιόλαδο