Η άνοια είναι μια ασθένεια που κάνει την εμφάνισή της σε άτομα της τρίτης ηλικίας χωρίς να αποκλείεται να εμφανιστεί και νωρίτερα.
Η γενετική προδιάθεση σε συνδυασμό με τους περιβαλλοντικούς παράγοντες και τη διατροφή παίζουν ρόλο στην αύξηση των περιστατικών άνοιας ανά τον κόσμο.
Οι μορφές της πάθησης που συναντώνται συχνότερα σήμερα είναι το Αλτσχάιμερ και η αγγειακή άνοια.
Ουσιαστικά πρόκειται για τη σταδιακή ή ραγδαία εξασθένηση των νοητικών λειτουργιών ενός ατόμου.
Η άνοια παρουσιάζει διάφορα συμπτώματα με κοινό χαρακτηριστικό όλων την προσβολή ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου που συμμετέχουν στις νοητικές λειτουργίες.
Αν και η γενετική προδιάθεση δεν μπορεί να αλλάξει, μπορεί κανείς να προλάβει την άνοια προσαρμόζοντας αναλόγως τη διατροφή του, εμπλουτίζοντάς την με περισσότερες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.
Διαβάστε εδώ τα τρόφιμα που συντελούν στην αποφυγή ή έστω στην καθυστέρηση εμφάνισης της νόσου.
Ακόμα όμως κι αν κάποιος ασθενής με άνοια λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, τα παρακάτω τρόφιμα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής του.
Φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν ισχυρή επίδραση στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης άνοιας.
Αυτό οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C, φλαβονοειδή, καροτενοειδή, φυλλικό οξύ και ίνες.
5-6 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά είναι ενδεικτικές και εξασφαλίζουν τα συστατικά που χρειάζεστε, αρκεί να υπάρχει ποικιλία στην κάθε κατηγορία.
Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μαρούλι και τα χόρτα είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ που βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία, ενώ μειώνει και τα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Τα καρότα, οι ντομάτες, τα παντζάρια, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε καροτενοειδή και βιταμίνη C.
Τα σκούρα κόκκινα φρούτα, όπως τα μούρα και τα κεράσια, είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες που προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, αλλά και σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C.
Όσπρια
Τα όσπρια περιέχουν φυλλικό οξύ, κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία.
Η κατανάλωσή τους δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να συμβάλλει θετικά στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.
Ω3 και ω6 λιπαρά οξέα
Η κατανάλωση ψαριών, ωμών ξηρών καρπών και ελαιόλαδου που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ω3 και ω6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε είναι ίσως η σημαντικότερη προσθήκη στη διατροφή που μπορεί να κάνει κανείς.
Κι αυτό επειδή αυτές οι ουσίες αυξάνουν τη ρευστότητα των κυτταρικών μεμβρανών και καθυστερούν τη γήρανση των εγκεφαλικών κυττάρων.
Καταναλώνετε καθημερινά ωμό ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς και τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα φρέσκα ψάρια πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα.
Προϊόντα ολικής άλεσης
Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Τα αποθέματα σε βιταμίνες αυτού του συμπλέγματος είναι συχνά χαμηλά στα ηλικιωμένα άτομα και αυτό έχει συνδεθεί με έκπτωση των νευρικών λειτουργιών του εγκεφάλου τους, με αποτέλεσμα την εμφάνιση της άνοιας.
Τρόφιμα σαν κι αυτά λοιπόν, θα πρέπει να βρίσκονται σε καθημερινή βάση στη διατροφή σας.
Σε αυτά συγκαταλέγονται η βρώμη, η κινόα, το καστανό ρύζι, τα μακαρόνια, το ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης.
0 Σχόλια
Εσείς, τι λέτε;