Ακόμα και τα αδύνατα άτομα μπορεί να έχουν κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα δε συνδέεται απαραίτητα μόνο με την παχυσαρκία. Επίσης, ακόμα και οι άντρες μπορούν να αποκτήσουν κυτταρίτιδα, αλλά στην πλειοψηφία η κυτταρίτιδα προτιμά τις γυναίκες με μια στις δύο γυναίκες να εμφανίζουν κυτταρίτιδα. Η κυτταρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σχεδόν σε όλο το σώμα με έμφαση στους μηρούς και στους γλουτούς, στο στομάχι και στην κοιλιά, στο εσωτερικό των μπράτσων, ακόμα και στις γάμπες. Κυτταρίτιδα και διατροφήΗ σωστή επιλογή των τροφών στο καθημερινό μας μενού θα πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που μας ενδιαφέρει αν θέλουμε να αποφύγουμε την κυτταρίτιδα και να έχουμε ένα όμορφο σώμα χωρίς ατέλειες και χαλάρωση. Επειδή η κυτταρίτιδα είναι η συσσώρευση και η διόγκωση των λιποκυττάρων που έχουν χάσει ένα σημαντικό ποσοστό του νερού τους, η αντιμετώπιση αλλά και η πρόληψή της βασίζονται στην αποφυγή των τροφών που προκαλούν αποθήκευση λίπους και κατακράτηση υγρών. Αντιμετώπιση και πρόληψηΓια να μην κινδυνεύσουμε ποτέ να εμφανίσουμε κυτταρίτιδα ή για να τη μειώσουμε, χρειάζεται να μειώσουμε την κατανάλωση των τροφών που είναι πλούσιες σε αλάτι, όπως τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα έτοιμα γεύματα, το πρόχειρο φαγητό, τα αλλαντικά. Επίσης, περιορισμένη θα πρέπει να είναι η κατανάλωση αλκοόλ επειδή η υπερβολική κατανάλωσή του προκαλεί λιπογένεση. Μειωμένη θα πρέπει να είναι και η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε κορεσμένα λίπη, όπως το κόκκινο κρέας, τα τηγανητά, τα ζωικά βούτυρα, τα γλυκά και τα πλήρη γαλακτοκομικά. Η ζάχαρη απαγορεύεται αν θέλουμε ένα σώμα χωρίς κυτταρίτιδα. Η ζάχαρη βρίσκεται σε όλα τα τρόφιμα που λαχταρούμε περισσότερο, ενώ βρίσκεται και κρυμμένη σε πολλές τροφές που δεν πηγαίνει ο νους μας, όπως το ψωμί, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, οι σάλτσες, τα επιδόρπια γιαουρτιού και σε άλλες που κανονικά δεν θα έπρεπε να περιέχουν ζάχαρη. Αντίθετα η διατροφή μας θα πρέπει να είναι άφθονη σε φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που μειώνουν την αποθήκευση λίπους. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β6, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ και σε φλαβονοειδή συμβάλλουν στην αποφυγή της κυτταρίτιδας. Πρόκειται για τους ανάλατους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους, τον σολομό, το ελαιόλαδο, τα θαλασσινά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, το κακάο και το πράσινο τσάι. Στην καταπολέμηση και την πρόληψη της κυτταρίτιδας συμβάλλει η αυξημένη κατανάλωση υγρών, όπως το νερό, το πράσινο τσάι, τα αφεψήματα χωρίς ζάχαρη και οι φυσικοί χυμοί. Τα υγρά διευκολύνουν τον μεταβολισμό των τροφών, με αποτέλεσμα να αποφεύγεται η αποθήκευση περιττού λίπους και να προάγεται η αποβολή των τοξινών. |