Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Το παραδοσιακό μπιάνκο Κέρκυρας


 Μπιάνκο, λευκό σημαίνει στα ιταλικά και αναφέρεται στη λευκή σαλτσούλα που θα έχει το τέλειο κερκυραϊκό ψάρι μπιάνκο που θα φτιάξετε. Πολύ απλή συνταγή, που θα σας απογειώσει μέσα στην λιτότητά της, με τα φίνα αρώματα και γεύσεις. Επιτακτική είναι η ανάγκη για ολόφρεσκο ψάρι στην συνταγή αυτή, ωστόσο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο λευκό ψάρι με μπόλικη σάρκα θέλετε- μπακαλιάρο, τσιπούρα, πέρκα ή και όλα μαζί μπερδεμένα. Εκτός από το ψάρι, θα χρειαστείτε λεμόνι, σκόρδο, πατάτες και καλή διάθεση.

Για 4-8 μερίδες θα χρειαστείτε:

  • 8 ή όσα θέλετε ψάρια μεσαίου μεγέθους, στη συνταγή ας υποθέσουμε ότι εδώ χρησιμοποιούμε φρέσκους μπακαλιάρους, μπορούμε να κάνουμε και μίξη πολλών ειδών αρκεί να είναι όλα φρέσκα, αν τα ψάρια είναι μεγαλούτσικα τα κόβουμε στη μέση.
  • 4 σκελίδες Σκόρδο, ολόκληρες.
  • 100 γραμμάρια ή σχεδόν μισό ποτήρι χυμό φρέσκου λεμονιού, πολυ σημαντικό στοιχείο το λεμόνι.
  • 3 Πατάτες κομμένες σε φέτες
  • Πιπέρι μαύρο
  • 100 γραμμάρια παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι μαζί με 2 ποτήρια νερό, το σκόρδο και μισό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι.
Σχεδόν μαζί βάζουμε τα ψάρια και τις πατάτες ώστε να είναι ίσα ίσα σκεπασμένα από το νερό, αν δεν είναι συμπληρώνουμε λίγο. Προσθέτουμε και λίγο αλάτι αν τα ψάρια δεν ήταν αλατισμένα.
Βράζουν όλα σε κανονική φωτιά μέχρι να χυλώσουν λίγο, χωρίς όμως να στίψει τελείως το νερό.
Δοκιμάζουμε τη γεύση, αν χρειάζεται ακόμη λίγο αλάτι προσθέτουμε και μετά ρίχνουμε μέσα το χυμό λεμονιού.
Το αφήνουμε ένα-δύο λεπτά μέχρι να χυλώσει όσο θέλουμε και το βγάζουμε αμέσως από τη φωτιά.
Το σκεπάζουμε και σε 2 λεπτά είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Όπως βλέπετε είναι ένα απλό και γρήγορο πιάτο που είναι όμως πολύ νόστιμο.

Παλαμίδια, Κολιοί, Σαβρίδια, Γόπες μεγάλες, Λούτσοι (εδώ τους λέμε σκαρμούς), Καπόνια, Σανπιέροι (Χριστόψαρα), Πέρκες(από τα καλύτερα) είναι κατάλληλα για Μπιάνκο. Προσοχή! Δεν συνιστούμε σαρδέλες επειδή είναι πολύ λιπαρές, επίσης μην ανακατέψετε γαύρους με τα υπόλοιπα γιατί θα χαλάσετε τη γεύση, οι γαύροι γίνονται σκέτοι και προσωπικά μιλώντας δε μας ενθουσιάζουν μαγειρεμένοι ετσι.

Παρατηρήσεις:

Δεν είναι το Μπιάνκο (όπως και το μπουρδέτο) σούπα ώστε να τρώγεται με το κουτάλι, κανονικά το αφήνουμε να στίψει τόσο από το νερό ώστε να είναι αρκετά παχύρευστο ακριβώς για να μην τρώγεται με κουτάλι αλλά να δίνει γεύση στο ψάρι.

Δεν χρησιμοποιούμε καθόλου κρεμμύδι, ό,τι και να μας πουν!

Πηγή: atcorfu.com / newslink.gr