Στη βορειοδυτική άκρη της Ελλάδας, στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, βρίσκεται μία από τις ομορφότερες και πιο ατμοσφαιρικές λίμνες της χώρας, αλλά και όλης της Βαλκανικής χερσονήσου. Η λίμνη της Καστοριάς ή λίμνη Ορεστιάδα, με την βυζαντινή πόλη της Καστοριάς πάνω στη χερσόνησο που εισχωρεί στη λίμνη, συνιστούν ένα εξαιρετικά γοητευτικό σκηνικό για τον επισκέπτη, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και αν βρεθεί στην περιοχή.
Οι όχθες της λίμνης κατοικούνται ήδη από τη νεολιθική εποχή. Οι ανασκαφές κοντά στο σημερινό χωριό Δισπηλιό, στη θέση Νησί, έχουν φέρει στο φως προϊστορικό λιμναίο οικισμό της 6ης χιλιετίας π.Χ., που θεωρείται ο αρχαιότερος της Ευρώπης, ενώ κατά τη ρωμαϊκή εποχή μαρτυρείται η ύπαρξη της πόλης Κέλετρο, που μετονομάστηκε στους βυζαντινούς χρόνους σε Καστοριά και στη συνέχεια Καστοριά. Η πόλη γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη την περίοδο της τουρκοκρατίας, και ιδίως τον 17ο και τον 18ο αιώνα, με το εμπόριο της γούνας, οπότε και χτίστηκαν, από τους πλούσιους γουνέμπορους, τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά στο Ντολτσό και το Απόζαρι, δύο από τις πιο γραφικές καστοριανές συνοικίες. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στα πλακόστρωτα δρομάκια με τις αμέτρητες βυζαντινές εκκλησίες, ενώ ανηφορίζοντας θα φτάσει στο βυζαντινό κάστρο της Καστοριάς, όπου δεσπόζει ένα από τα σπουδαιότερα μακεδονικά εκκλησιαστικά μνημεία, ο ναός της Παναγίας Κουμπελίδικης, των αρχών του 11ουαι.
Εκτός από τόπο με μακραίωνη ιστορία και σπουδαία μνημεία, που μαρτυρούν τη διαχρονική ανθρώπινη παρουσία στη περιοχή, η λίμνη της Καστοριάς αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της χώρας και έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 με την ονομασία «Λίμνη Ορεστιάς (Καστοριάς)».
Στην περιοχή της λίμνης, που βρίσκεται σε υψόμετρο 630 μ., συναντώνται περισσότερα από 200 είδη πτηνών, με χαρακτηριστικότερα τις λαγγόνες, τους αργυροπελεκάνους, τους βουβόκυκνους, τις βαλτόπαπιες, τους κορμοράνους, τα σκουφοβουτηχτάρια, τα νανοβουτηχτάρια, τους χηνοπρίστες, τις πρασινοκέφαλες πάπιες, τις σταχτόχηνες, τους καστανοκέφαλους γλάρους, τις νερόκοτες, τις φαλαρίδες, τους λευκοτσικνίαδες, τους κρυπτοτσικνιάδες, τους αργυροτσικνίαδες, τους σταχτοτσικνιάδες, τους νυχτοκόρακες και πολλά άλλα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά.
Τμήμα της προστατευόμενης αυτής έκτασης αποτελεί και ο «Γύρος της Λίμνης», μια εντυπωσιακή διαδρομή περιμετρικά της χερσονήσου της Καστοριάς, μήκους περίπου 10χλμ., υψηλής αισθητικής και πολιτισμικής αξίας. Εκτός από χώρος αναψυχής και άθλησης για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες, προσφέρει στους παρατηρητές και φωτογράφους της άγριας ζωής τη δυνατότητα παρατήρησης πουλιών, από τα πλέον κοινά έως σπάνια, υδρόβια, παρυδάτια, δασόβια, αρπακτικά κ.ά. είδη, που είτε έχουν μόνιμη παρουσία είτε είναι «περαστικοί επισκέπτες» κατά τις μεταναστευτικές διαδρομές τους. Ακόμα, το αστικό τμήμα του «Γύρου της Λίμνης» προσφέρει «δυνατές» στιγμές στον παρατηρητή, με εικόνες πουλιών να αναζητούν την τροφή τους, τους πολυπληθείς πληθυσμούς τους να κουρνιάζουν σε δέντρα και νησίδες κοντά στην όχθη, τις φωλιές των νεοσσών και τις εποχικές εμφανίσεις πλήθους μεταναστευτικών ειδών.
Με στόχο τη γνωριμία με τον μοναδικό αυτό ελληνικό υγροβιότοπο, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς δημιούργησε, στα τέλη του 2020, μια εικονική περιήγηση του «Γύρου της Λίμνης», με το πρόγραμμα γραφικής απεικόνισης Google Earth, ώστε να δώσει την δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να περιηγηθεί ψηφιακά και να γνωρίσει τον θαυμαστό κόσμο των πουλιών που διαβιούν σ’ αυτόν.
Για να πραγματοποιήσετε τον εντυπωσιακό ψηφιακό «Γύρο της Λίμνης», να παρακολουθήσετε βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα από τη ζωή μέσα σ’ αυτήν, να δείτε αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες των πουλιών που φιλοξενεί και να ακούσετε τους ήχους τους πατήστε ΕΔΩ (https://tinyurl.com/yyqs8kcp).
Πηγή: https://kpe-kastor.kas.sch.gr/ (www.newslink.gr)
Αρθρογράφος: Μαριορή Γρηγορίου