Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Φογάτσα, παραδοσιακό τσουρέκι Κέρκυρας



Το κλασσικό και αγαπημένο παραδοσιακό και πεντανόστιμο τσουρέκι Κέρκυρας. Ο σεφ Γιώργος Τσούλης προτείνει φοβερή και αφράτη Φογάτσα, που θα λατρέψετε το φετινό Πάσχα. Δοκιμάστε το, ζυμώστε μαζί με τους αγαπημένους σας ανθρώπους και τα παιδάκια σας.

#tsoulotip: Το τσουρέκι δεν θέλει πολύ ζύμωμα. Δεν ζυμώνουμε σε αλευρωμένο πάγκο ούτε προσθέτουμε παραπάνω αλεύρι γιατί θα σκληρύνει η ζύμη μας. Τέλος, η ζύμη θέλει λίγη ζέστη για να ενεργοποιηθεί

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια κοσκινισμένο 

90 γρ. βούτυρο Κέρκυρας σε θερμοκρασία δωματίου

90 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

60 γρ. γλυκό περγαμόντο ψιλοκομμένο ή φρουί γλασέ

50 γρ. λικέρ κουμκουάτ ή λικέρ πορτοκαλιού

160 ml γάλα

7 γρ. ξηρή μαγιά

2 χτυπημένα αυγά

1 βανίλια

1 πρέζα αλάτι

1 πορτοκάλι χυμό και ξύσμα

½ λεμόνι σε ξύσμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180°C.

2Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι 60 ml από το γάλα, να ζεσταθεί όχι να κάψει.
3Ρίχνουμε σε ένα μπολ το γάλα, 40 γρ. από τη ζάχαρη, τη μαγιά και 50 γρ. από το αλεύρι, το ανακατεύουμε καλά, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε για 40 με 45 λεπτά να φουσκώσει το προζύμι.
4Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη, τον χυμό του πορτοκαλιού, το ξύσμα από το πορτοκαλί και το λεμονί, το γάλα, την βανίλια και το αλάτι.
5Τοποθετούμε σε χαμηλή θερμοκρασία και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
6Αποσύρουμε από την φωτιά, το ρίχνουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το λικέρ, και τα αυγά χτυπημένα.
7Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά-σιγά, ανακατεύοντας μέσα το μείγμα με το βούτυρο. Στο μπολ ρίχνουμε το προζύμι και το γλυκό περγαμόντο ανακατεύοντας σίγα-σίγα.
8Ζυμώνουμε ελαφρά με την παλάμη μας, κλείνοντας την ζύμη προς τα μέσα μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική, που θα κολλάει ελάχιστα στα χέρια αλλά θα είναι απαλή για να μπορούμε να την απλώσουμε.
9Αν νιώθουμε ότι η ζύμη κολλάει περισσότερο και δεν μπορούμε να την ζυμώσουμε, ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο μέσα στο μπόλ και βρέχουμε τα χέρια μας κατά το ζύμωμα.
10Σκεπάζουμε και αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό σημείο για μια ώρα, σκεπασμένη με ελαφρά νωπή πετσέτα, που θα έχουμε βρέξει ελαφρά με ζεστό νερό.
11Μόλις ξεκουραστεί και φουσκώσει η ζύμη μας, την πλάθουμε σαν καρβελάκι και την βάζουμε σε ένα στρογγυλό ταψάκι διαστάσεων 20 εκ., χτυπάμε ένα κρόκο, τον αραιώνουμε με λίγο νερό, το αλείφουμε και το ψήνουμε στους 40 με 45 λεπτά.
12Σερβίρουμε σε ξύλινη επιφάνεια.Πηγή: https://www.giorgostsoulis.com/