Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Εύκολη συνταγή για λαγάνα


 Από το αρχαίο ελληνικό λάγανον, την πλακωτή ζύμη από αλεύρι και νερό, προέρχεται η λαγάνατο ψωμί της Καθαράς Δευτέρας που σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. 

Ο σεφ Σάββας Καρίπογλου προτείνει μία εύκολη συνταγή, στην οποία, για παραλλαγή, πριν από το ψήσιμο μπορούν να προστεθούν ντοματίνια

κομμένα στη μέση ή ελιές ή κάποιο μυρωδικό, όπως θυμάρι, δεντρολίβανο, ρίγανη.

Για τη ζύμη

1 φακελάκι μαγιά (8 γρ.)
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κούπα χλιαρό νερό (περίπου 250 ml)
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1,5 κ.γ. αλάτι
2,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 450 γρ.)
 

Για την επάλειψη

2 κ.σ. νερό
½ κ.σ. ζάχαρη
1 φακελάκι σουσάμι (50 γρ.)
  1. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε για 10 λεπτά προκειμένου να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  2. Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και το αλεύρι σιγά-σιγά και ανακατεύουμε ωσότου ομογενοποιηθεί η ζύμη.
  3. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και ξεκουράζουμε τη ζύμη για 1 ώρα.

    (Φωτ. Σάββας Καρίπογλου)
  4. Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα στο σχήμα του ταψιού. Ανοίγουμε με τα χέρια ή με έναν πλάστη (απαλά) τη ζύμη πάνω στη λαδόκολλα (σε πάχος ενός δαχτύλου) και το μεταφέρουμε στο ταψί.
  5. Εύκολη συνταγή για λαγάνα
    (Φωτ.: Σάββας Καρίπογλου)
  6. Κάνουμε το ζαχαρόνερο και αλείφουμε με αυτό τη λαγάνα. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Σκεπάζουμε με πετσέτα και ξεκουράζουμε για μισή ώρα
Για περισσότερα κάντε κλικ εδώ

Πηγή: pontosnews.gr