Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

4 + 1 συμβουλές για να είστε και γονείς και σύντροφοι

από τη Ρένα Κάντζα

 Ενώ τα παιδιά είναι αληθινά ευτυχισμένα όταν παίρνουν πολλή αγάπη από τους γονείς τους, οι γονείς χρειάζονται -πέρα από την αγάπη των παιδιών τους- και τον δικό τους χρόνο για να μπορέσουν να ανακτήσουν την όποια χαμένη ενέργειά τους και να ξαναβρούν τη ρομαντική ατμόσφαιρα και διάθεση που τους έφερε μαζί.


Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Pat Love, «Κάθε μέρα, οι γονείς βιώνουν τη χαρά να κάνουν τη ζωή ενός παιδιού καλύτερη, πιο παραγωγική και πολύ πιο σημαντική - την ίδια στιγμή που πρέπει να κάνουν το ίδιο για τον εαυτό τους».



Προσπαθήστε να αφιερώνετε ίδιο χρόνο στην οικογενειακή, όσο και στην προσωπική σας ζωή

όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας Harold J. Markman, Ph.D., στο έργο του, In Fighting for your wedding.

Ο Markman εξηγεί, «Όταν παίρνουμε συνέντευξη από ζευγάρια που προγραμματίζουν τον γάμο τους, διαπιστώνουμε ότι τα περισσότερα από αυτά αφιέρωναν ατελείωτο χρόνο στο να περνάνε καλά. Κάτι που, για πολλούς από αυτούς, ξεθωριάζει με την πάροδο του χρόνου. "


Για παράδειγμα, η Σίδνεϊ και ο Κέβιν, και οι δύο λίγο πριν τα σαράντα τους, βρέθηκαν να μεγαλώνουν δύο γιους ηλικίας δέκα και δώδεκα ετών. Κάποια στιγμή, στη διάρκεια της σχέσης τους, σκέφτηκαν σοβαρά να πάρουν διαζύγιο επειδή είχαν απομακρυνθεί πολύ ο ένας από τον άλλον. Και οι δύο, εργαζόμενοι με πλήρες ωράριο, εξαντλούν τις δυνάμεις τους χάριν των ρόλων τους σαν γονείς με αποτέλεσμα να πέσουν στην παγίδα να παραμελούν τη σχέση τους.



Ο Κέβιν λέει: «Η Σίδνεϊ θέλει να περνάει τα περισσότερα από τα βράδια και τα Σαββατοκύριακά μας ως οικογένεια, αλλά εγώ, λόγω της δουλειάς μου, δεν είμαι στο σπίτι παρά μετά τις 8 μ.μ. τις περισσότερες ημέρες. Μέχρι να φτάσει η Παρασκευή, το μόνο που θέλω είναι να μπορούσαμε να απολαύσουμε ένα δείπνο οι δυο μας. Αφιερώνω χρόνο και παίζω με τα παιδιά μας τα Σαββατοκύριακα, αλλά χρειάζομαι και χρόνο για να ξεφύγω από την πίεση της δουλειάς και θέλω να περνάω περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τη γυναίκα μου. "



Η Σίδνεϊ, πάλι, απαντά, «Δεν κατάλαβα ότι ένοιωθες έτσι. Νιώθω πραγματικά σαν να πρέπει να μοιραστώ στα δύο. Δεν ήθελα να αφήνω ποτέ τα παιδιά (όταν μπορούσαμε να βγούμε) τα βράδια της Παρασκευής, επειδή ήταν στο σχολείο όλη την εβδομάδα και μετά είχαν μαθήματα και διάβασμα. "



Κατά τη διάρκεια της θεραπείας ζευγαριών, η Σίδνεϊ και ο Κέβιν άρχισαν να αναρωτιούνται για τις προτεραιότητές τους και για το πώς περνούν τον χρόνο τους σαν οικογένεια. 

Ευτυχώς, είναι αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλο, ερωτευμένοι πάντα μεταξύ τους και αποφασισμένοι να μην αφήσουν ποτέ τον γάμο τους να διαλυθεί. Έτσι, αποφάσισαν, τις Παρασκευές να είναι όλοι χαρούμενοι. Πρώτα τρώνε οικογενειακά, όλοι μαζί, και αφού τα παιδιά πάνε για ύπνο (στο πρόγραμμα μπήκε αυτό να γίνεται νωρίτερα τις ημέρες εκείνες), να βλέπουν στη συνέχεια μια ταινία οι δυο τους, να ακούνε μουσική, να μιλάνε, να γελάνε, να αστειεύονται... 


Στη συνέχεια, ακολουθούν πέντε συμβουλές για να εξισορροπήσετε το χρόνο σας ως ζευγάρι και ως οικογένεια.


1. Προγραμματίστε χρόνο μόνο για εσάς και τον σύντροφό σας

Τα ζευγάρια που προγραμματίζουν χρόνο για τους ίδιους συνδέονται περισσότερο μεταξύ τους.


2. Χτίζετε τη σχέση σας καθημερινά

Καθώς η Σίδνεϊ άρχισε να περνάει περισσότερο χρόνο με τον Kevin, τους προτάθηκε να εξασκηθούν στο να εκφράζουν περισσότερο ενδιαφέρον ο ένας για τον άλλο. Ο θεραπευτής Bob Navarra προτείνει στα ζευγάρια να κάνουν ερωτήσεις μεταξύ τους σχετικά με την καθημερινή τους ζωή, προκειμένου να μαθαίνουν περισσότερα για την καθημερινότητά τους και να συνδέονται με περισσότερα κοινά στοιχεία.



3. Περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί ως οικογένεια

Φροντίστε να προγραμματίζετε ειδικές εκδηλώσεις και λίγο χρόνο διακοπών με όλα τα μέλη της οικογένειας, όταν είναι δυνατόν, σε τακτική βάση, ώστε όλοι να νιώθουν ότι παίρνουν κάτι.

Ρωτήστε τα παιδιά σας τι σημαίνει γι΄αυτά να περνάτε ποιοτικό χρόνο ως οικογένεια. Μπορεί να εκπλαγείτε από τις απαντήσεις τους.

4. Κάντε τα παιδιά σας να καταλάβουν ότι επιλέγετε και αγαπάτε τον ρόλο σας ως σύζυγος ΚΑΙ ως γονέας

Με αυτόν τον τρόπο, χρησιμεύετε ως θετικό πρότυπο για υγιείς οικογενειακές σχέσεις και δείχνετε στα παιδιά σας ότι η σχέση σας είναι ιερή.

Δεν χρειάζεται να επιλέξετε ανάμεσα στο να είστε καλός γονέας Ή καλός σύντροφος. Η συνεργασία σας με όλα τα μέλη της οικογένειας και ο σωστός καταμερισμός χρόνου θα αποδώσει μακροπρόθεσμα για εσάς, τον γάμο σας και την οικογένειά σας.