Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου - Εκπαιδεύοντας...



 Αργολίδα – Εκπαιδευτικά προγράμματα 2019

Ο νομός Αργολίδας έχει χρόνια εγκατεστημένους δεσμούς με το αρχαίο θέατρο. Ήδη στα τέλη του 19ου αιώνα, η ανακάλυψη του Ασκληπιείου έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους κατοίκους των γύρω περιοχών, που εξέφρασαν έμπρακτα την υποστήριξή τους. Συμμετείχαν ενεργά και εθελοντικά στις ανασκαφές, παραχώρησαν τη γη τους προς όφελος του αρχαιολογικού τόπου, αλλά και αργότερα, όταν ξεκίνησε το Φεστιβάλ, τη δεκαετία του 1950, όχι μόνο φιλοξενούσαν τους ηθοποιούς στα σπίτια τους, αλλά ήταν και οι πιο ένθερμοι θεατές των παραστάσεων. Αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η ανακάλυψη του Μικρού Θεάτρου στο
χωριό της Αρχαίας Επιδαύρου συνέβαλε ακόμα περισσότερο στην αναμόρφωση της περιοχής και τη στενή σχέση των κατοίκων με το αρχαίο δράμα, τη θεατρική ζωή και τον πολιτισμό γενικότερα.


Το Φεστιβάλ, επιδιώκοντας μια πιο ουσιαστική σχέση με τους κατοίκους της Αργολίδας, ανεξαρτήτως ηλικίας, έχει εγκαινιάσει τα τελευταία τρία χρόνια μία σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ανοίγονται σε όλη την περιοχή, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς. Τα προγράμματα απευθύνονται σε τρεις διαφορετικές ομάδες:
  • το Λύκειο Επιδαύρου – διεθνές θερινό σχολείο αρχαίου δράματος, για φοιτητές και νέους επαγγελματίες παραστατικών τεχνών
  • η ενότητα Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα, για το θεατρικό κοινό όλων των ηλικιών
  • η Δημιουργική απασχόληση παιδιών στην Επίδαυρο

Στόχος των προγραμμάτων είναι η διεύρυνση της θεατρικής εμπειρίας για όλους. Ενισχύοντας την επιμόρφωση του κοινού και των επαγγελματιών, η Επίδαυρος δεν είναι πλέον μόνο τόπος φιλοξενίας παραστάσεων, αλλά μετατρέπεται σε ένα κέντρο σύγχρονης βιωματικής εμπειρίας του αρχαίου δράματος και σημείο συνάντησης καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Δείτε αναλυτικά τις πληροφορίες για κάθε πρόγραμμα:

1. Λύκειο Επιδαύρου
Διεθνές θερινό σχολείο αρχαίου δράματος
2-16 Ιουλίου 2019
Θεματική: Επανεφευρίσκοντας το αρχαίο δράμα στη σύγχρονη σκηνή

Το Λύκειο Επιδαύρου – Διεθνές θερινό σχολείο αρχαίου δράματος λειτουργεί φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε φοιτητές και νέους επαγγελματίες του χώρου των παραστατικών τεχνών από όλο τον κόσμο και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που πιστοποιεί ακαδημαϊκά το πρόγραμμα (διδακτικές μονάδες ECTS).  Πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία για σπουδαστές και δασκάλους, καθώς τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε ξεχωριστούς ανοιχτούς και κλειστούς χώρους της περιοχής, από το Αρχαίο Στάδιο, το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και το Μικρό Θέατρο, μέχρι το Πνευματικό Κέντρο, το Γυμνάσιο και Λύκειο Λυγουριού και προαύλια βυζαντινών εκκλησιών.

Οι σπουδαστές του Λυκείου έρχονται σε επαφή με ποικίλες μεθόδους υποκριτικής, μέσω πρακτικών εργαστηρίων και θεωρητικών διαλέξεων για το αρχαίο δράμα. Για ακόμα μία χρονιά, το Λύκειο ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του και να υποδεχτεί σπουδαστές από όλα τα μέρη του κόσμου, που θα μελετήσουν το αρχαίο δράμα δίπλα σε διακεκριμένους δασκάλους. Φέτος η θεματική του Λυκείου Επιδαύρου έχει τον τίτλο «Επανεφευρίσκοντας το αρχαίο δράμα στη σύγχρονη σκηνή» και θα διδάξουν οι:
  • Jean-Jacques Lemêtre, διακεκριμένος μουσικός, συνθέτης και συνεργάτης της Αριάν Μνουσκίν
  • Sine Qua Non ART (Jonathan Pranlas – Descours & Christophe Beranger) , ομάδα χορού
  • Ichinosuke Umekawa, καθηγητής και ηθοποιός του θεάτρου Καμπούκι
  • Kamila Klamut, σκηνοθέτρια, συνιδρύτρια του Θέατρου Zar και συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι
  • Christiane Pohle, βραβευμένη σκηνοθέτρια και διευθύντρια προγράμματος της Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών Βάδης-Βυρτεμβέργης
  • Andrea De Rosa, σκηνοθέτης
  • Gabriele Vacis, σκηνοθέτης, συγγραφέας και θεωρητικός του θεάτρου
  • Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, σκηνοθέτης
  • Αναστάσιος Σαρακατσάνος, συνθέτης και καθηγητής μουσικής



Διαλέξεις και μάστερκλας θα πραγματοποιήσουν οι:
  • Κώστας Γεωργουσόπουλος, συγγραφέας, μεταφραστής και κριτικός θεάτρου
  • Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ηθοποιός και σκηνοθέτης
  • Ευφημία Καρακάντζα, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών
  • Γιώργος Σαμπατακάκης Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών
  • Άννα Τσίχλη, μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
  • Μαρία Μικεδάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
  • Τζωρτζίνα Κακουδάκη, σκηνοθέτρια και θεατρολόγος

Οι αιτήσεις για το φετινό Λύκειο Επιδαύρου έχουν ξεκινήσει!
Αναλυτικές πληροφορίες και αιτήσεις στο http://greekfestival.gr/lykeio-epidayroy/

Δείτε εδώ το promo βίντεο του φετινού Λυκείου Επιδαύρου: https://www.youtube.com/watch?v=Faw0G1Pu9Hc
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας, του Δήμου Επιδαύρου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

2. Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα
Η εκπαίδευση κοινού αποτελεί ζητούμενο στη σύγχρονη πολιτιστική ζωή, καθώς μέσω αυτής οι θεατές μπορούν να κατανοήσουν και να απολαύσουν καλύτερα τη θεατρική πρακτική. Το Φεστιβάλ, σε σύμπραξη με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου διοργανώνει για τρίτη χρονιά στην Αργολίδα το πρόγραμμα «Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα», που περιλαμβάνει τον παρακάτω κύκλο δράσεων:
  • Διάλογοι: κύκλος ανοιχτών συζητήσεων και εργαστηρίων, μέσω των οποίων το κοινό έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τις παραστάσεις που θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι στην Επίδαυρο. Οι Διάλογοι πραγματοποιούνται στο Βουλευτικό στο Ναύπλιο και φέτος συμμετέχουν οι σκηνοθέτες Γεωργία Μαυραγάνη, Γιάννης Καλαβριανός, Σοφία Πάσχου, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου και ο θεατρολόγος Γιώργος Σαμπατακάκης.
  • Παίζοντας με το αρχαίο δράμα: πρόγραμμα που πραγματοποιείται σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Αργολίδα. Το πρόγραμμα έχει έγκριση από τη Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και φέτος δήλωσαν συμμετοχή 42 σχολικές ομάδες.
  • Ενεργοί θεατές – ενεργοί πολίτες: διαλέξεις και εργαστήρια που απευθύνονται σε ομάδες ενηλίκων όλων των ηλικιών στην Αργολίδα (ΚΑΠΗ, τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι, ΙΕΚ, σχολεία δεύτερης ευκαιρίας)
  • Εκπαιδεύοντας το διεθνές κοινό: υποδοχή ξένων ομάδων ενηλίκων ή μαθητών, με διοργάνωση εργαστηρίων και εκπαιδευτικών επισκέψεων στην Επίδαυρο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι 2018 στο πρόγραμμα συμμετείχαν πάνω από 1.000 άτομα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων. Σε όλες τις δράσεις διδάσκουν έμπειροι θεατροπαιδαγωγοί, θεατρολόγοι, σκηνοθέτες και καλλιτέχνες.

3. Δημιουργική απασχόληση για παιδιά στην Επίδαυρο
Μία από τις πιο επιτυχημένες δράσεις της ενότητας, συνεχίζεται φέτος για τέταρτη χρονιά. Ένα ξεχωριστό καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια των παραστάσεων στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, έτσι ώστε οι γονείς να μπορούν να παρακολουθούν απερίσπαστοι την παράσταση, όσο τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά. Το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων διαφέρει κάθε φορά, καθώς στόχος είναι να προσεγγίσουν τα παιδιά δημιουργικά το περιεχόμενο του έργου που παρουσιάζεται εκείνη τη μέρα. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο Ξενία Επιδαύρου/Παλαιό Μουσείο Ενδυμάτων και η συμμετοχή έχει ιδιαίτερα χαμηλό κόστος. Τον συντονισμό έχει ομάδα έμπειρων θεατροπαιδαγωγών και δασκάλων μουσικοκινητικής και αισθητικής αγωγής.

Δείτε το βίντεο για τη Δημιουργική απασχόληση (2018) εδώ: