Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Φρούτα και λαχανικά για...φούσκωμα




Το φούσκωμα, τα αέρια και η πρησμένη κοιλιά είναι άβολα συμπτώματα που όλοι αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς.
Πρόκειται για συνηθισμένη διαταραχή του γαστρεντερικού, η οποία συχνά επηρεάζει έντονα τόσο τη ψυχολογία όσο και την κοινωνική ζωή.
Ουσιαστικά, τα αέρια δημιουργούνται στο έντερο κατά την πέψη και προκαλούν το γνωστό
«φούσκωμα». Αυτό μπορεί να προκαλέσει κοιλιακή δυσφορία και αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να προκαλέσει έντονους κοιλιακούς πόνους και διαταραχές στον ύπνο, εφόσον παρατηρείται και κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Διαφάνεια 6 από 10: Φασολάκια: Περιέχουν γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες (GOS), μια αλυσίδα σακχάρων που είναι δύσκολο να αφομοιωθούν και τροφοδοτούν τα βακτήρια του εντέρου, προκαλώντας φούσκωμα. Περιέχουν επίσης φρουκτάνες και πολυόλες.
Διαφάνεια 7 από 10: Δαμάσκηνα: Είναι πλούσια σε πολυόλες, οι οποίες όταν ζυμώνονται από τα βακτήρια του εντέρου, προκαλούνται στομαχικά προβλήματα, όπως φούσκωμα.
Διαφάνεια 8 από 10: Μήλα: Όσοι υποφέρουν από δυσαπορρόφηση της φρουκτόζης πρέπει να τα αποφεύγουν, καθώς τέτοιες τροφές μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα, διάρροια και άλλα προβλήματα του πεπτικού. Διαφάνεια 9 από 10: Κρεμμύδια: Περιέχουν φρουκτόζη που προκαλεί αέρια, αλλά και βραχείας αλύσου υδατάνθρακες (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και αλκοόλες), οι οποίοι ευθύνονται για την εκδήλωση των ενοχλήσεων σε πολλούς ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Photo Credit: Zain Ali
Διαφάνεια 10 από 10: Σκόρδο: Είναι και αυτό πλούσιο σε βραχείας αλύσου υδατάνθρακες, ενώ άλλα συστατικά που περιέχει συνδέονται με αλλεργία ή δυσανεξία στην κατανάλωσή του.
Καρπούζι: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φρουκτόζη, στο φυσικό σάκχαρο που δεν απορροφάται πλήρως από το πεπτικό, προκαλεί φούσκωμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, 1 στους 3 υποφέρει από δυσαπορρόφηση της φρουκτόζης.  

Ακόμα και υγιεινές τροφές μπορούν να δημιουργήσουν υπερβολική συγκέντρωση αερίων στο λεπτό έντερο, προκαλώντας φούσκωμα.

Σε κάθε περίπτωση - και επειδή η κάθε περίπτωση είναι μοναδική- ρωτήστε σχετικά τον γιατρό σας...!

Πηγή: Reader's digest - onmed.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια