Ticker

9/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Για να στολίσετε τη μέρα σας...

Βραχιόλι Δια χειρός FG
Καλή εβδομάδα μάς εύχεται με ένα πανέμορφο βραχιόλι και η  Flora Gizi, που στολίζει τη μέρα μας, αλλά και τη ζωή μας, με τις δημιουργίες της κάποιες από τις οποίες θα βρείτε εδώ
Είμαι σίγουρη ότι τώρα πια, θα έχετε καταλάβει την αδυναμία που τρέφω προς το κόσμημα, και μάλιστα το χειροποίητο, καθώς και το ότι ανάμεσα στις/στους δημιουργούς που έχω επιλέξει και είμαι fan, είναι και η Flora.
Μου αρέσουν οι νεανικές και φρέσκες, ποιοτικές και με δική τους ταυτότητα δημιουργίες της, τα χρώματα που επιλέγει και τα υλικά που χρησιμοποιεί, αλλά μου αρέσει και ο λιτός τρόπος που επιλέγει να τις προβάλλει. 

Επί τη ευκαιρία, να σας αναφέρω και κάποια στοιχεία που βρήκα μόλις πρόσφατα σε ένα πολύ ενδιαφέρον, όπως μου έχει φανεί μέχρι στιγμής, website, το jewelpedia.com. απ΄όπου προέρχεται το ακόλουθο "εγκυκλοπαιδικής φύσης" κείμενο:

"Κολιέ, είναι το κόσμημα του λαιμού. Η λέξη κολιέ που χρησιμοποιούμε είναι η γαλλική “collier”. Στα Ελληνικά η λέξη είναι περιδέραιο, που σημαίνει «γύρω από τον λαιμό» (δέρη = λαιμός). Τα περιδέραια συχνά αποτελούνται από αλυσίδες από τις οποίες κρέμονται διάφορα διακοσμητικά στοιχεία, ή πολύτιμες πέτρες.  Περιδέραια χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι σε όλους τους πολιτισμούς, και πολλές φορές κρεμούσαν από αυτά φυλακτά ή «βασκάνια», για να τους προφυλάσσουν από τις αρρώστιες και το «κακό μάτι». Τσόκερ (chocker) λέγεται το κοντό κολιέ 35-40 εκατοστά. Κολάρο (colar) είναι το κολιέ που είναι εφαρμοστό στο λαιμό. Ντεγκραντέ (graduated) είναι το κολιέ που τα στοιχεία του, μεγαλώνουν βαθμιαία, ξεκινώντας λεπτά στο λαιμό και καταλήγουν χοντρά στο κέντρο. Μενταγιόν (medallion-pendant) είναι ένα στοιχείο (σταυρός, μετάλλιο, κόσμημα) που κρέμεται στο μπούστο, από μία αλυσίδα ή ένα σχοινάκι δερμάτινο, μεταξωτό, κ.λ.π. Η ετυμολογία της λέξης ξεκινάει από την ελληνική λέξη μέταλλον. Στην αρχαία Ελληνική γλώσσα για το μενταγιόν χρησιμοποιείτο η λέξη περίαπτον, που ετyμολογείται από το ρήμα περιάπτω που σημαίνει αναρτώ, κρεμώ.  Στην λαϊκή παράδοση το κολιέ λέγεται «γιορντάνι», που προέρχεται από το τουρκικό “gerdan” που θα πει λαιμός. "
Αυτά, προς το παρόν.  

jewel, handmade jewelry, greek designers