meringues |
Η ιστορία λέει ότι η μαρέγκα ήταν εφεύρεση ενός Ιταλού σεφ, ονόματι Γκασπαρίνι, στην ελβετική πόλη Meiringen, ενώ η πρώτη γραπτή αναφορά με το όνομα meringue καταγράφηκε από τον Φρανσουά Μασαλιό σε ένα βιβλίο μαγειρικής του 1962. Όμως, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, φαίνεται ότι μια ανάλογη συνταγή -αν και με άλλο όνομα- εμφανίζεται σε χειρόγραφο βιβλίο συνταγών της λαίδης Έλινορ Φετιπλέϊς, στην Αγγλία το 1604, ενώ και το 1630 μία άλλη Αγγλίδα, η λαίδη Ρέϊτσελ Φέϊν, κατέγραψε μία δική της ανάλογη συνταγή. Μάλιστα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι δύο κυρίες γνωρίζονταν ή είχαν κάποια επαφή μεταξύ τους. Είναι απλώς μία σύμπτωση ότι και οι δύο δημιούργησαν μαρέγκες σε τόσο κοντινό χρονικό διάστημα.
Τι είναι οι Μαρέγκες;
Είναι ελαφριές δημιουργίες από ζάχαρη και χτυπημένα ασπράδια. Οι ποσότητες των υλικών διαφέρουν ανάλογα με τη χρήση της μαρέγκας, φτιάχνονται, δε, κρύες ή ζεστές. Υπάρχουν σήμερα 3 είδη μαρέγκας. Η κλασική, η ιταλική και η ελβετική, και η κάθε μία έχει διαφορετική χρήση.
food, dessert
(Πηγή: Real Taste & Style, Τεύχος #33, σελ. 33)